Veľké zlaté srdce dostal od svidníckeho OZ Robert Kaliňák

01.02.2008 Svidník

Svidník 1. februára (TASR) - Podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák dostal ako prvý veľké zlaté srdce občianskeho združenia (OZ) Chránime kraj pod Duklou so sídlom vo Svidníku. Na dnešnej večernej slávnosti ...
Kaliňákovi už udelili malé zlaté srdce v predchádzajúcich štyroch rokoch, čo toto OZ udeľuje svoje výročné ocenenia. Medzi ocenenými sú napríklad bývalý prezident Rudolf Schuster, expremiér Mikuláš Dzurinda, exvicepremiér Pál Csáky, predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Peter Chudík, ale aj celý rad rodákov, ktorí buď žijú vo Svidníku alebo mimo neho, ale pomáhajú tomuto regiónu. Je to aj prípad Kaliňáka s rodinnými koreňmi v obci Kečkovce pri Svidníku, ktorý podľa predsedu OZ a poslanca Zastupiteľstva PSK Milana Cocuľu pomáha OZ rôznymi spôsobmi, aj finančne.
Cocuľa pre TASR povedal, že filozofiou tohto aktu je oceniť \"takým drobným symbolom zlatým srdiečkom jednotlivcov a kolektívy, ktoré si zaslúžia vážnosť a úctu\". Ako dodal, \"ukazujú svetu, že tu sa rodia šikovní ľudia či už v oblasti športu, kultúry a v iných oblastiach\".
Tohoročnými laureátmi medzi kolektívmi sú Rakúsky Čierny kríž (RČK), ktorého predstaviteľ Dieter Winkler, člen prezídia, vyjadril veľkú vďačnosť za poctu. Druhou ocenenou organizáciou bola prešovská spoločnosť starostlivosti o nemecké vojnové hroby, ktorá v posledných rokoch sa spolu s RČK postarala o obnovu cintorínov rakúsko-uhorských vojakov v Korejovciach a vo Svidníku. Medzi jednotlivcami ocenili Jána Brudňáka, ktorý sa venuje 30 rokov značkovaniu turistických chodníkov v celej SR, ale aj v bývalom Československu, paralympioničku Annu Oroszovú a historika Karpatsko-dukelskej operácie Igora Slepcova in memoriam.
Srdce má podobu prívesku zo žltého, bieleho a ružového zlata. Na jednej strane je vygravírovaný nápis Chráň kraj pod Duklou! a na druhej strane Ďakujeme. Vytvoril ho miestny zlatník Andrej Tyč.
 

Vyberte región